2012. február 15.

65

Nyelvészi alapelvével, vagyis hogy „minden úgy jó, ahogy az emberek mondják-írják”, mindeddig nem sikerült megbarátkoznom – de azért Nádasdy Ádám nagyon jó fej.

Isten éltesse!

Fotó: litera.hu


2 megjegyzés:

  1. Ahogy öregszem és ennek következtében egyre többször kell elővennem a Magyar Helyesírás Szabályai 10. kiadását (1964!),én már megbarátkoztam az alapelvvel.

    A blogbejegyzés szerzője ezek szerint még fiatal.:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves ᴁ,

    én már nem öregszem, hanem öreg vagyok.

    Ami a szabálykönyvet illeti, ha – a korszellemmel erősen szembemenve – fontosnak tartja a helyesírást és a helyes írást, akkor a jelenleg érvényben levő 11. kiadást ajánlom inkább (igaz, hogy az is már 28 éve, 1984-ben jelent meg).

    Nádasdynak pedig nem a szabados helyesírásával nem értek egyet (hiszen rengeteg a logikátlan és érthetetlen szabály ebben a bizonyos akadémiai helyesírásban, tehát jól teszi, ha nem mindenben követi), hanem a nyelvhasználattal kapcsolatos nézeteivel. Nyilván begyepesedett fundamentalista vagyok, de nem tudok lelkesedni azért, hogy ha már elég sokan mondják-írják azt pl. hogy „a párt, aki” vagy „jelezte felé” vagy „kialakításra kerül”, akkor ezek a borzadályok innentől kezdve helyesek, elfogadandók, netán még támogatandók is. Szóval ez az én bajom a különben csillogóan szellemes, okos, független szellemű és tisztességes Nádasdyval.

    VálaszTörlés

Free counter and web stats