2011. március 23.

A tizenegyedik érv

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség - a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete – honlapot indított a külföldön tanuló vagy munkát vállaló fiatalok hazatérésének előmozdítása céljából. Az egyik aloldalon 10 érvet sorolnak fel, hogy miért is érdemes Magyarországon élni. Kimásoltam (nagyítható):

Hozzátehetünk tehát egy tizenegyedik érvet is:

Mert itt nem kell senkinek sem ismernie a helyesírást.

15 megjegyzés:

  1. Ezt azért még nem ártana az új alkotmányban is rögzíteni?

    VálaszTörlés
  2. :-D Hohó, hát ez eszméletlen! A tartalmáról pedig inkább ne is tegyünk említést sem.

    VálaszTörlés
  3. És azt csak most vettem észre, hogy jövÖdelemadó. Úgyhogy 19 db hiba, ha jól számolom.

    VálaszTörlés
  4. Most már van egy 12. érv is:
    A magyarok fejlődőképesek.
    Az IKSZ legalábbis. Mostanra ugyanis a hibák legnagyobb részét - talán épp e blogbejegyzés hatására – kijavították. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Egri Bikavér és Tokaji Aszú. Elvileg márkanevek

    VálaszTörlés
  6. Az ember hiába szereti a hazáját,ha kinnt megtalálja a számítását,bolond lenne hazajönni a lassan balkáni állapotok közé,amiről egyedül a senkiházi politikusok tehetnek,függetlenül attól,jobb vagy baloldaliak-e.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nem márkanevek.
    Az Osiris Helyesírás magyarázatával értek egyet: a Tanácsadó részben: „… a termék anyagára vagy származási helyére utaló megnevezést sokan márkanévnek vélik. Ráadásul az ilyen neveket a közgazdasági és a marketing-szakirodalom is legtöbbször márkanévként kezeli, s nagy kezdőbetűkkel írja: Herendi, Hollóházi, Tokaji, Egri Bikavér …” „… a termék anyagára vagy származási helyére utaló nevek tagjai kisbetűvel írandók: kecskeméti barack …” (222. o.). A Szótár részben pedig: egri bikavér (621. o.), tokaji aszú (1392).

    VálaszTörlés
  8. Ez itt egy nyelvi blog. Az IKSZ honlapja csak a szégyenteljesen sok helyesírási hiba miatt került ide. A tartalmáról máshol lehet és érdemes vitatkozni. (De ha mégis ide írja valaki a véleményét, akkor eléggé kontraproduktív, ha abban is helyesírási hibák vannak.)

    VálaszTörlés
  9. Igen, igaz. De ezzel nem akartam riogatni senkit. Ez már olyan finomság, ami egy ilyen minőségű szövegtől igazán nem várható el.
    (Annak viszont örülök, hogy ezek szerint vannak, akik ezt is tudják. Köszönöm.)

    VálaszTörlés
  10. A 16 és a % jel közé pedig space-t illik tenni jobb helyeken.

    VálaszTörlés
  11. Nem, ez tévedés. A százalékjel (akárcsak a fokjel) tapad az előtte levő számhoz. De például a paragrafusjelnél fordított a helyzet, ott valóban kell a szóköz.

    VálaszTörlés
  12. o, de jó, hogy megerősítesz ebben a százalékjel-kérdésben, már azt hittem én tévedek, olyan erős volt az ellensodrás.

    anélkül, túlságosan össze akarnám politizálni a nyelvhelyesség-blogodat, öröm nézni, hogyan osztják a kommentekben ezt a monthypythonos beütésű csapatot.
    öö... remélem nem probléma az elharapódzó kötőjelezésem, mint stíluselem

    VálaszTörlés
  13. Igen, ennek a mulatságosan bárgyú IKSZ-oldalnak a kommentezői szokatlanul józanok, és sok közülük nemcsak okos, hanem szellemes is. Kár, hogy nem ők maradtak-maradnak itthon.

    VálaszTörlés

Free counter and web stats