2011. május 11.

Foglyatok le!

A valaha – nyelvi szempontból mindenképpen – szebb napokat látott Népszabadságból már többször is idéztem borzadályokat, de rájuk is igaz, hogy mindig van lejjebb.
Az egészen vad elválasztások tömkelege (friss példák: mecs-cs; szak-állas stb.), az elemi hibák tucatjai (lehetet; le mondott stb.) már régóta említést sem érdemelnek, hiszen ezek csak az olvasószerkesztő, a korrektor, röviden: az igényesség hiányára vallanak, na de ez a ma látott: "a saját koncepciójának a fogja" (ráadásul a zászlóshajónak számító Álláspont rovatban - 13. oldal) már arra mutat, hogy végképp kitört az analfabetizmus.
És erre a legkevésbé sem mentség, hogy ugyanezzel a hajmeresztő tudatlansággal néhány hete már találkozhattunk: "Miféle reflex-szerű folyamatok fogja". Ez utóbbi egy szintén szebb napokat látott költő levelében volt olvasható, amelyet egy hajdan jó költőnek írt. Azóta mindketten politikusok lettek, az ezzel kötelezően együtt járó elhülyüléssel - de a levél címzettje, az államtitkár, legalább még észreveszi az alapvető helyesírási hibát az ellenzéki országgyűlési képviselő levelében, és közhírré is teszi rögvest, lejáratási célzattal persze, de jogosan.
Arról már nem ő tehet, hogy a jelek szerint nem közröhejt keltett, hanem divatot csinált ezzel.

4 megjegyzés:

  1. Mondom, most találtam rá erre a blogra.
    Remélem, hosszú életű lesz.

    VálaszTörlés
  2. Ha már rátaláltam és miköuben olvasgatom, kérdezném, hogy
    volt-e már arról szó, hogy mostanában minden igét ellátnak a "be" igekötővel?

    bevállal, bevéd, bevádol, betapad, beelőz, befoglal stb.

    Azt is hallottam már, hogy "Betart ez a művelet 6-ig?" (Az "eltart" helyett).

    VálaszTörlés
  3. Igen, egyszer egy hasonlót itt már bevállaltam...

    VálaszTörlés

Free counter and web stats